Formnext 3D-tulostus messukuulumisia Frankfurtista
Formnext 3D-tulostus messukuulumisia Frankfurtista, Formnext 3D-tulostus messut järjestettiin nyt kolmannen kerran (14.-17.11.) Frankfurtissa. Formnext messut ovat tärkeä paikka käydä kaikille 3D-tulostus bisneksessä mukana oleville. Itse olin Formnexissa toista kertaa. Vielä vuosi sitten messut olivat vain yhdessä hallissa. Nyt halleja oli kaksi ja molemmat isompia, mitä viimevuoden halli.
Formnexissa oli paljon nähtävää ja koettavaan. Messut olivat käymisen arvoiset. Näkemiset ja kokemiset jokanen peilaa oman kiinnostuksen mukaan. Niin myös tässä julkaisussa tulen tuomaan esille omat mielenkiinnon kohteet, joten paljon jää myös esille nostamatta, sellaista mitä oli messuilla.
Metallien 3D-tulostus etenee isoin harppauksin eteenpäin. Niitäkin laitteita tuli silmäiltyä, vaikka muuten en niiden kanssa ole tekemisissä. GE julkaisi messuilla maailman isoimman metalli 3D-tulostimen, jossa tulostusala on 1x1x1m.
RepRapWorld osastolla tulosteltiin suoraan paitaan ja NinjaFlex osastolta lötyi 3D-tulostettu lompakko. Tästä lompakosta nyt löytyy itseltä 3D-malli, jota tulen testaamaan Prentalla ja Recreus filamentilla.
Nyt pääsin näkemään livenä tämän VW Caddyn, joka oli jo esillä Essenissä Converge tapahtumassa. Kuvassa olevan Caddyn etuosan rakenne on optimoitu SolidThinking Inspire topologian optimointi ohjelmistolla. Sama on tehty maailman ensimmäiselle 3D-tulostetulle moottoripyörälle. Kaikki 3D-tulostukset on tehty EOS:in 3D-tulostimilla.
Sitratec on mielenkiintoinen tuttavuus, mikä oli hyvä nähdä livenä. Tämä on hyvin pienikokoinen SLS 3D-tulostin, josta on saatavissa myös rakennussarja. Tällä hetkellä tulostusmateriaaleja on kaksi, toinen on nailonia ja toinen joustavaa. Tulostusalue 110x110x110mm ja kerrosvahvuus 0.1mm.
RangeVision 3D-skanneri
RangeVisionin osastolla otin lähempää tuttavuutta uudistuneeseen Pro malliin. RangeVision 3D-skannereihin voi tutustua paremmin verrokaupassa.
Evixscan 3D-skannerit
Vihdoin pääsin perehtymään ja näkemään livenä nämä Evixscan 3D-skannerit. Sain hyvän esittelyn skannerista ja ohjelmistosta. Skannaustulokset olivat erittäin tarkat. Evixscan 3D-skannerit toimitetaan aina kokonaispakettina niin, että siellä tulee softa mukana, jossa skannatusta mallista saadaan tehtyä solidi, esim Geomagicin softa. Evixscan 3D-skannerit
Shining3D 3D-skannerit
Shining3D 3D-skannerit olivat laajasti esillä messuilla. Oli mielenkiintoista päästä jälleen näkemään ja kokemaan tämän valmistajan skannerit.
Polymaker
ostastolla on joitan niin mielenkiintoista nähtävää, että unohtui itse ottaa kuvaa, joten tämä kuvan on lainattu itse Polymakerilta. Kuvassa oikealla näkyy Massportal 3D-tulostin, kuvan keskellä näkyy 4 filamenttirullaa Polymakerin omassa säilytys laitteessa. Filamentit menevät tuollaiseen valkoiseen laatikkoon. Tämä laatikko on Palette+. Mosaic Manufacturing on tehnyt laitteen ja ohjelmiston, jonka avulla saadaan tehtyä useampi värisiä tulosteita. Eli vaikka käytössä olisi perus yhden suuttimen 3D-tulostin, niin tämän laitteen avulla saadaan tehtyä kolmivärisiä tulosteita.
Alla olevissa kuvissa näkee, minkälaiseksi 3D-tulosteen pinnan saa, kun käyttää Polymakerin laitetta.
Alla olevissa kuvissa näette pari versiota REAL filamenteista. Vasemmanpuoleisen tulosteen saa aikaiseksi rullalla filamenttia, jossa on useita värejä. Näin ei tarvita erikseen sellaista tulostinta, minkä suutin osaisi sekoittaa värejä. Oikeanpuoleinen käsi on tulostettu REALin Satin filamentilla. Näitä molempia filamentteja on tulossa verkkokauppaan lähiaikoina.
Smart Materials 3D
Smart Materials 3D esitteli filamenttejaan messuilla hyvin kattavasti. Niiltä löytyy palon kestävää, medical filamenttia, kirkasta ja monia muita teknisiä materiaaleja. Mikäli kirkkaasta filamentista haluaa oikeasti kirkasta, on siinä muutama pikku juttu hoidettavana. Tulostus 0.8mm suuttimella, jotta seinämästä saa riitävän kestävän ja vain yksi kerros, jos tulostaa useamman kerroksen, ei tulosteesta saa enää läpinäkyvää. Tulostuksen jälkeen tuloste tulee laittaa johonkin purkkiin, vaikka puupalikan päälle. Pohjalle kaadetaan asetonia ja tämä lämmitetään. Jotkut saattavat käyttää riisikeitintä. Toinen toimiva keino on laittaa tulostimen lämpöpetiin lämmöt päälle laittaa purkki siihen.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa nähdään, kuinka filamenttirullat toimitetaan. Ne toimitetaan suljetussa pussissa, jossa niitä voi säilyttää silloin, kun ei tulosta.
XYZPrinting oli messuilla isolla osastolla. Esillä oli juuri julkaistuja tulostinmalleja. Itseä kiinnosti uusi Davinci color välitulostin. Nyt pääsi livenä hypistelemään tulosteita, mitä on nähnyt vain kuvissa.
ZYYX
ZYYX Pro on kyllä todellinen pro tason tulostin lämmitetyllä kammiolla ja materiaalin mukaan vaihtettavilla suuttimilla. Ruotsalaiset ovat tehneet hyvää työtä.
ZYYX proCarbon on materiaali, jolla on suuri jäykkyys ja suuri vetolujuus. Se on ihanteellinen toiminnallisiin prototyyppeihin, jotka ovat alttiina koville ympäristöille, sekä loppukäyttöön tarkoitettuihin osiin, kuten jigkeihin ja kiinnikkeisiin tuotannossa.
ZYYX proNylon on oikea materiaali, jos tarvitaan vähän kitkaa ja joustavaa mutta vahvaa osaa. Se on myös kestävä useimmille kemikaaleille. Ihanteelliset sovellukset vaihtelevat holkkeista ja hihnoista elektroniikkakoteloihin, joissa ympäristön kestävyys on ensisijainen tavoite.
ZYYX proKev on erittäin korkea vetolujuus. Se on ihanteellinen, kun tarvitset osia, jotka ovat iskunkestäviä, tai vaihtoehtona proCarbonille, jossa pintapuhtaus vaaditaan. Monissa käyttötarkoituksissa se voi olla vaihtoehto ABS:lle, joka tarjoaa paremman lämmönkestävyyden, paremman tarttuvuuden ja suuremman lujuuden.
Formnext messujärjestäjän sivut
Formnext 3D-tulostus messukuulumisia Frankfurtista, kokosi Antti