Ison patsaan 3D-tulostus 3D-skannatusta mallista
Ison patsaan 3D-tulostus 3D-skannatusta mallista oli käytännössä huhti-toukokuun suurin työllistäjä on ollut 2.5m korkean patsaan 3D-tulostus sekä 20kpl 340mm korkeiden pienempien patkaiden 3D-tulostus. 2.5m korkean patsaan 3D-tulostus oli yksi iso 3D-palapeli.
Työ alkoi sillä, että henkilö tuli verstaalle 3D-skannattavaksi villakoiransa kanssa. Olen aina sanonut, että vain kuolleita elukoita pystytään 3D-skannaamaan, koska skannauksen aikana ei voi liikkua, muuten 3D-skannaus ei onnistu. Henkilö oli kuitenkin sitä mieltä, että homma onnustuu. 3D-skannaus tehtiin Calibry 3D-skannerilla ja kuinka väärässä olinkaan ja 3D-skannattava henkilö oikeassa. Villakoira oli 3D-skannattavan henkilön kainalossa kuitenkin sen verran liikkumatta, että 3D-skannaus onnistui ja koirasta saatiin varsin tunnistettava.
3D-skannauksen jälkeen tehtiin hieman jälkityöstöä tietokoneella. Oma versionsa oli 340mm korkeat patsaat, jotka myös numeroitiin. Toinen projektinsa oli tämä 2.5m korkea patsas, joka piti palastella.
340mm korkeat patsaat. 3D-tulostus optimointiin niin, että materiaalia meni alle 500g, tällöin yhdellä kilon rullalla saatiin kaksi patsasta. Samoiten tulostusaika opitmoitiin, niin, että päästiin alle 24 tunnin yhden patsaan osalta.
Pala jalkaa 3D-tulostimessa. 8kg filamenttikela, hyvin tuo Felix jaksoi sitä repiä, vaikka valmistaja ilmoittaa, että max. 3kg keloja jaksaa tulostin vetää.
Pää tyhjää täynnä. Pää 3D-tulostettiin 0% infillillä. Tämä projekti konkretisoi kyllä huolella tarkkailemaan tulostusasetuksia ja miettimään, kuinka kannattaa tulostaa, että saadaan valmista kohtuulisessa ajassa ja mahdollisimman vähällä materiaali kulutuksella, koska sitä kuitenkin meni kela tolkulla.
Isommat palat 3D-tulostettiin tulostimella, jonka tulostusala on 600x600x1000mm. Tämän saapuminen verstaalle pikkasen viivästyi ja oman pikantin lisän toi vielä profiilin hieronta Curassa, ennenkuin päästiin tuotantoon.
Patsas kasattuna, sen verran oli kokoa, että ei mahtunut kokonaisena seisomaan verstaalla.
3D-mallin hieronnassa meni oletettua pidempään ja jotta pysyttiin aikataulussa, niin 3D-malli piti paloitella todella moneen osaan, että saatiin sovitettua useammalle tulostimelle. Tämä menee heittämällä suurimmaksi tulosteeksi, mitä on tullut vuosien varrella tehtyä.
Projektissa käytetyt 3D-tulostimet: Optimus, Felix Pro XL, Felix Pro 3 Touch Felix Tech 4L, Hercules Strong, Intamsys Funmat HT, Creality CR 5 Pro, Mingda, Creatbot F430, Prenta Duo XL.
Filamenttina käytettiin Formfuturan Premium PLA:ta, koska tarvittaessa tätä sai lisää vaikka seuraavaksi päiväksi, lisäksi tätä on saatavissa 1kg, 2.3kg sekä 4.5kg ja 8kg keloina. Muutenkin Formfuturan filamentit ovat varsin päteviä.